دور ثقافة الطّعام في بناء الهويّة الوطنيّة اللبنانيّة

دور ثقافة الطّعام في بناء الهويّة الوطنيّة اللبنانيّة 375

زينة طعمة عضيمي

عدد خاص: مؤتمر العلوم الإنسانية وإعادة بناء الثقافة الوطنية – ج2 – حزيران يونيو 2020

الصفحة 133-172

  • ملخص

    يزداد عدد البحوث التي تهتمّ بالعلاقة بين ثقافة الطّعام والهويّة الوطنيّة. في الواقع، نَعدّ الأطعمة، وأيضاً استخدام مكوّنات محدّدة، وطرق التحضير والاستهلاك، كلّها تسمح بالمحافظة على الوطن ومحاكاته من خلال أنشطة شائعة تندرج ضمن الأنشطة اليوميّة. فتؤمّن هذه الوطنيّة الشائعة هيكليّة مشتركة مقبولة إلى حدّ بعيد تُمأسس الهويّات الوطنيّة. من خلال تحليل كمّي تمثيلي عن الشعب اللبناني، تنوي هذه الورقة أن تبرهن أنّ ثقافة الطّعام اللبنانيّة تعزّز الشّعور بالانتماء إلى الوطن، بغضّ النظر عن الانتماء الطائفي أو الفئة العمريّة. وتركّز الورقة على الدّور الحيوي الذي تؤدّيه ثقافة الطّعام في بناء الهويّة الوطنيّة اللبنانيّة ومحاكاتها، وهذه الهويّة هي قوّة موحّدة جامعة تسمح بتخطّي الاختلافات المجتمعيّة والثقافيّة.
    الكلمات المفاتيح ثقافة الطّعام، هويّة وطنيّة، وطنيّة شائعة، شعور بالانتماء الوطني.
  • The Role of Culinary Culture in Building Lebanese National Identity Lebanese University- Center for Languages and Translation

    This research analyzes the relation between culinary culture and national identity and suggests that food preparation and consumption along the use of specific ingredients allow the construction of nationhood through ordinary daily activities recognized as banal nationalism. This banal nationalism provides a common structure that is internalized by the people and perpetuate unconsciously and on a daily basis their sense of belonging to the nation. A quantitative survey with a representative sample of the Lebanese population showed that routine and repetition of daily tasks like national food consumption, recipes’ sharing and social gathering around food created a sense of belonging to the Lebanese nation regardless of sectarian belonging and age category. It showed that culinary culture as a bottom-up approach to nationhood has a unifying influence that can go beyond sectarianism. It has built a sense of common belonging without any resistance or stigmatization related to sectarian identities. This bottom-up approach can be used to construct and reproduce purposely a federating Lebanese national identity.
    Keywords: Culinary culture, National identity, Sectarian identities, Banal nationalism, Sense of belonging.

CITEPDF